Maj 2020

Valpolicella Ripasso,
Włochy

Ikona typu subskrypcji
Gładkie i owocowe czerwone

Produkcja Valpolicelli Ripasso wyróżnia się dodaniem do podstawowego wina skórek winogron pozostałych po produkcji Amarone (bardzo pełne wino na bazie podsuszonych winogron). Po takim uzupełnieniu wino staje się pełniejsze, bardziej kompleksowe, o większej koncentracji smaku i aromatu oraz podwyższonym poziomie alkoholu. Valpolicella Ripasso od Biscardo ma bardzo złożone aromaty dojrzałych owoców z wiśnią na czele wzbogacone o aromaty kakao, kawy i migdałów. Wino jest bardzo harmonijne, aksamitne, oferujące całą gamę smaków owocowych (wiśnia, malina, jagoda), słodkich (wanilia, czekolada), dymnych oraz korzennych. Najlepiej serwować w temperaturze 16°-18° C.

Opis regionu i producenta

Veneto (Wenecja Euganejska) należy do czołówki regionów winiarskich we Włoszech. Rozciąga się od Wenecji na wschodzie, aż po Weronę i Jezioro Garda na zachodzie. Powstają tutaj niesamowicie różnorodne wina, od prostych i lekkich po ciężkie i głębokie. W prowincji Werona, na obszarze produkcji wina o nazwie Valpolicella, wytwarza się cztery różnorodne stylistycznie rodzaje win czerwonych - od soczystej i rześkiej Valpolicelli, przez bogatszą i pełniejszą Valpolicellę Ripasso aż po intensywne i mocne Amarone i słodkie Recioto. Wszystkie powstają na bazie lokalnej odmiany corvina, w kupażu z odmianami rondinella, corvinone, molinara lub (rzadziej) rossignola, negrara, barbera i sangiovese.

Rodzina Biscardo zajmuje się produkcją wina od ponad 150 lat, a obecnie biznes prowadzą bracia Maurizio i Martino. W wieku XIX, oprócz produkcji wina, rodzina zajmowała się włókiennictwem, które stanowiło serce biznesu. Przełom w rozwoju nastąpił w latach ‘30 i ‘40 ubiegłego wieku, kiedy to rodzina Biscardo zaczęła dostarczać wina do restauracji w całych Włoszech oraz do Szwajcarii, Niemiec i Anglii, zyskując rozpoznawalność i renomę na arenie międzynarodowej.

Zdjęcie butelki wina

Charakterystyka wina

Szczep

Corvina Veronese
Molinara
Rondinella

Producent

Biscardo

Kraj

Włochy

Region

Valpolicella Ripasso DOC

Rocznik

2016

Uprawa

Zrównoważona

Zawartość alkoholu

13.5%

Beczka

12 miesięcy w dębowych botti

Parowanie z jedzeniem

Idealne do risotto z grzybami, twardego sera, dań z czerwonego mięsa oraz dziczyzny.

Alkohol
Kompleksowość
Owocowość
Kwasowość
Słodycz
Rześkość

Opis degustacyjny

Ikona oczu
Intensywna, rubinowa czerwień z ceglastymi refleksami.
Ikona nosa
Wiśnie, jagody, jeżyny i śliwki uzupełnione kakao, kawą, czekoladą i startym migdałem. Nuty dymne, skórzane i drzewne.
Ikona ust
Dojrzały owoc (wiśnia, jagoda, jeżyna) z wanilią i migdałami oraz dymnym posmakiem. Bardzo aksamitne, gładkie i pełne owocu.

Brzmi dobrze?

Zacznij co miesiąc otrzymywać starannie wyselekcjonowane dla Ciebie wina prosto pod Twoje drzwi.

Dots