Valpolicella Ripasso,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Produkcja Valpolicelli Ripasso wyróżnia się dodaniem do podstawowego wina skórek winogron pozostałych po produkcji Amarone (bardzo pełne wino na bazie podsuszonych winogron). Po takim uzupełnieniu wino staje się pełniejsze, bardziej kompleksowe, o większej koncentracji smaku i aromatu oraz podwyższonym poziomie alkoholu. Valpolicella Ripasso od Biscardo ma bardzo złożone aromaty dojrzałych owoców z wiśnią na czele wzbogacone o aromaty kakao, kawy i migdałów. Wino jest bardzo harmonijne, aksamitne, oferujące całą gamę smaków owocowych (wiśnia, malina, jagoda), słodkich (wanilia, czekolada), dymnych oraz korzennych. Najlepiej serwować w temperaturze 16°-18° C.
Opis regionu i producenta
Veneto (Wenecja Euganejska) należy do czołówki regionów winiarskich we Włoszech. Rozciąga się od Wenecji na wschodzie, aż po Weronę i Jezioro Garda na zachodzie. Powstają tutaj niesamowicie różnorodne wina, od prostych i lekkich po ciężkie i głębokie. W prowincji Werona, na obszarze produkcji wina o nazwie Valpolicella, wytwarza się cztery różnorodne stylistycznie rodzaje win czerwonych - od soczystej i rześkiej Valpolicelli, przez bogatszą i pełniejszą Valpolicellę Ripasso aż po intensywne i mocne Amarone i słodkie Recioto. Wszystkie powstają na bazie lokalnej odmiany corvina, w kupażu z odmianami rondinella, corvinone, molinara lub (rzadziej) rossignola, negrara, barbera i sangiovese.
Rodzina Biscardo zajmuje się produkcją wina od ponad 150 lat, a obecnie biznes prowadzą bracia Maurizio i Martino. W wieku XIX, oprócz produkcji wina, rodzina zajmowała się włókiennictwem, które stanowiło serce biznesu. Przełom w rozwoju nastąpił w latach ‘30 i ‘40 ubiegłego wieku, kiedy to rodzina Biscardo zaczęła dostarczać wina do restauracji w całych Włoszech oraz do Szwajcarii, Niemiec i Anglii, zyskując rozpoznawalność i renomę na arenie międzynarodowej.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Idealne do risotto z grzybami, twardego sera, dań z czerwonego mięsa oraz dziczyzny.