Malbec Invaders,
Francja
Recenzja Sommeliera
Oblicze szczepu malbec jakiego jeszcze nie znacie prosto z francuskiej biodynamicznej winnicy. Fabien, twórca tego ciekawego wina, od zawsze chciał produkować w zupełnie innej stylistyce niż większość producentów, a Invaders jest tego świetnym przykładem. Głównym celem w przypadku tego wina było zachowanie maksymalnej świeżości i ekspresji owocu, pokazanie tego klasycznego szczepu z zupełnie innej strony. Wino oficjalnie jest bez rocznika, ponieważ produkowane jest pod apelacją Vin de France. Ukazuje nam soczystą owocowość, sprężystość i lekkość. W ustach jest bardzo wygładzone i eleganckie.
Opis regionu i producenta
Cahors znajduje się na południu Francji, około 100 km powyżej Tuluzy. W przeszłości wina z tego regionu cieszyły się ogromną renomą, deklasując producentów z aktualnie najbardziej rozpoznawalnych obszarów, takich jak Bordeaux czy Burgundia. Wiodącym szczepem w regionie jest malbec, lokalnie nazywany Côt lub Auxerrois. Przez wiele lat wina bazujące na tym szczepie charakteryzowały się rustykalnym stylem, często były atramentowo-czarne i tęgie w strukturze.
Fabien Jouves pochodzi ze starej chłopskiej rodziny z Causses w Masywie Centralnym (południe Francji). Prowadzi biodynamiczną uprawę roślin już od 2011 roku (potwierdzone certyfikatem Demeter), chcąc okazać szacunek żyjącym organizmom i całemu ekosystemowi w regionie. Wykorzystanie naturalnych technik produkcji pomaga produkować bardzo oryginalne wina, które odzwierciedlają lokalne terroir regionu.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Niezastąpiony w towarzystwie czerwonego mięsa (wołowina, jagnięcina, dziczyzna) w wersji grillowanej, smażonej i pieczonej.