Bodegas Bruno Murciano Bobal,
Hiszpania
Recenzja Sommeliera
Wino z ponad osiemdziesięcioletnich krzewów szczepu bobal, rosnących na wysokości prawie 1000 metrów n.p.m w hiszpańskiej apelacji Utiel-Requena. W roczniku 2018 wyprodukowano tylko 9800 butelek tego kompleksowego, dobrze zbalansowanego i eleganckiego wina. Po uprzedniej dekantacji wino niesamowicie się otwiera i oferuje bardzo złożoną paletę aromatów i smaków. Możemy znaleźć w nim dużo soczystego owocu, lekką pikantność, ale też akcenty mineralne i beczkowe (starzenie przez 9 miesięcy w beczkach). Jedno z najlepszych win w swojej klasie.
Opis regionu i producenta
Utiel Requena słynie z doskonałej jakości win, których produkcja jest motorem napędowym tego hiszpańskiego regionu. Uprawy winorośli w blisko 80% bazują na szczepie bobal, który uprawiany jest w regionie już od XV. wieku. Winogrady znajdują się pomiędzy dolinami rzek Turia i Cabriel.
Bodegas Bruno Murciano jest położona w miejscowości Caudete De Las Fuentes i obejmuje 7,5 ha ziemi. Bruno prowadzi winnicę wraz z bratem Jose Luisem, ale sam uważany jest za niekwestionowanego znawcę win, który doświadczenie zdobywał m.in. w londyńskim hotelu Ritz. Organiczne uprawy szczepu bobal to kwintesencja tego, na czym zależy braciom - wina pokazują potencjał szczepu, jednocześnie zachowując świeżość i elegancję. Przy niektórych butelkach potencjał leżakowania produkowanych win sięga 20 lat!
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Pysznie sprawdzi się z wędlinami, serami oraz czerwonym mięsem.