Piegaia Chianti Classico,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Oblicze szczepu malbec jakiego jeszcze nie znacie prosto z francuskiej biodynamicznej winnicy. Fabien, twórca tego ciekawego wina, od zawsze chciał produkować w zupełnie innej stylistyce niż większość producentów, a Invaders jest tego świetnym przykładem. Głównym celem w przypadku tego wina było zachowanie maksymalnej świeżości i ekspresji owocu, pokazanie tego klasycznego szczepu z zupełnie innej strony. Wino oficjalnie jest bez rocznika, ponieważ produkowane jest pod apelacją Vin de France. Ukazuje nam soczystą owocowość, sprężystość i lekkość. W ustach jest bardzo wygładzone i eleganckie.
Opis regionu i producenta
Toskania to, obok Piemontu, najbardziej popularny winiarski region Włoch. Niemalże każdy, od amatorów przez miłośników aż po ekspertów wina, zna doskonale toskańskie Chianti, bazujące na najpopularniejszym w tym regionie szczepie Sangiovese. Dla poszukujących więcej warto zwrócić uwagę również na pozostałe z „Wielkiej Trójki” toskańskich DOCG (najwyższe oznaczenie jakości wśród włoskich win) - Brunello di Montalcino oraz Vino Nobile di Montepulciano.
Winnica Villa Calcinaia położona jest w Greve-in-Chianti, a od Florencji dzieli ją odległość około 30 km. Jej historia sięga 1524 roku, kiedy to florencka rodzina hrabska Capponi rozpoczęła nieprzerwaną tradycję upraw i produkcji wyśmienitych win. W skład winnicy wchodzi ok. 24 parcel położonych na różnych wysokościach. W zależności od położenia, gleby zawierają w swoim składzie piaskowiec, gliny, wapienie i łupki. Różnorodność wysokości i gleb wpływa na szeroką paletę smaków win.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Niezastąpiony w towarzystwie czerwonego mięsa (wołowina, jagnięcina, dziczyzna) w wersji grillowanej, smażonej i pieczonej.