The Wishbone Shiraz Grenache,
Australia
Recenzja Sommeliera
Popularny australijski blend dwóch szczepów - shiraz oraz grenache. Zdecydowanie już po pierwszym powąchaniu możemy wyczuć przewagę pierwszego z nich (shiraz), który dał winu charakterystyczne aromaty czarnych oliwek, pieprzu oraz dymu. Z kolei grenache uzupełnił całość owocowymi aromatami dżemu z malin i truskawek. Całość dopełniają nuty beczkowe. Dobrze zbudowane wino, któremu nie brakuje elegancji i balansu.
Opis regionu i producenta
Australia Południowa podzielona jest na osiem sektorów produkcji wina, z czego najważniejszym pod kątem szczepu shiraz jest Dolina Barossa. To tutaj krzewy tej winorośli sięgają nawet 150 lat, a wina są zaliczane do najlepszych na świecie. Tutejsze wina są głębokie, pełne ekstraktu ciemnych owoców i czekolady. Tradycyjnie do dojrzewania używa się dębu amerykańskiego, choć coraz częściej również francuskiego. Śródziemnomorski klimat i wpływ oceanu z południa korzystnie wpływa na dojrzałość winogron.
Winnica Magpie Estate powstała w 1993 roku, jako wynik partnerstwa między australijskim winiarzem Rolfem Binderem, a angielskim kupcem Noelem Youngiem. Będąc fanatykami win z Doliny Rodanu postanowili wskrzesić dwa zapomniane szczepy - grenache i mourvedre. Tworzą oni w Dolinie Barossa wybitne wina inspirowane winami z Rodanu. Ekspresja, osobowość i charakter - tak w skrócie można opisać wina z Magpie.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Idealnie pasuje do potraw z grilla, czerwonych mięs oraz grillowanych warzyw.