FP Bical & Arinto,
Portugalia
Recenzja Sommeliera
Filipa, córka Luisa Pato, słynnego winiarza z regionu Bairrada, wraz ze swoim mężem, Williamem Woutersem, są obecnie jednymi z najważniejszych producentów win naturalnych. Jak sami mówią, produkują wina „bez make-up’u”. Są to wina nisko interwencyjne, produkowane z udziałem lokalnych drożdży. FP jest oparte głównie na szczepie Bical, mocno kwiatowe, szczególnie wyczuwalne są w nim aromaty białego bzu. Wszystko uzupełnione jest akcentami orzechowymi i warzywno-rosołowymi. W ustach wino jest czyste i delikatnie krągłe. Rewelacyjne!
Opis regionu i producenta
Region Bairrada położony jest w środkowej części Portugalii i zajmuje powierzchnię 108 tys. ha. Różni się nieco od innych apelacji tym, że tutejsi winiarze to często niewielcy lub średniej wielkości rodzinni producenci wina. Bliska obecność Atlantyku znacząco wpływa na klimat regionu, który daje suche i wietrzne lata oraz deszczowe i umiarkowanie chłodne jesienie i zimy.
Właścicielami winnicy jest niebanalne małżeństwo - Filipa Pato i William Wouters. Ich celem jest tworzenie win, które są prawdziwe, ukazują walory szczepów, klimatu i gleb. Filipa kształciła się z inżynierii chemicznej na Uniwersytecie w Coimbrze a później we Francji (Bordeaux), Argentynie (Mendoza) oraz Australii (Margaret River). William zaś to doskonały szef kuchni, sommelier oraz restaurator. Winnice uprawiane są na zasadach biodynamiki.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Wino świetnie komponuje się z serami kozimi i owczymi, rybami i owocami morza, grillowanym drobiem oraz sałatkami z sosem vinaigrette i cytryną.