Marques de Tomares Rioja Crianza,
Hiszpania
Recenzja Sommeliera
Wino ukazuje pełną paletę aromatów i smaków owocowych (wiśnia, porzeczka, jagoda), które budują jego świeżość i lekkość, podkreśloną dodatkowo podwyższoną kwasowością. Starzenie w beczce nadaje mu subtelnych aromatów mokki i wanilii oraz wprowadza równowagę wygładzając solidnie zarysowane i szorstkie taniny. Mamy tutaj do czynienia z tradycyjnym winem na bazie tempranillo, w którym główną rolę gra owoc, a nie przeciążające dodatki beczkowe.
Wino najlepiej serwować schłodzone, w temperaturze ok. 15-16°C. Najlepiej napowietrzyć je przed degustacją, co pozwoli na pokazanie pełni smaków i aromatów. Butelkę można otworzyć już teraz lub odłożyć do piwniczki na kolejne 5-8 lat.
Opis regionu i producenta
Rioja w północnej Hiszpanii jest jednym z najbardziej znanych regionów winiarskich na świecie. Kojarzona jest zazwyczaj z pachnących jagodami czerwonych win na bazie szczepów Tempranillo i Garnacha. Winnice w regionie śledzą bieg rzeki Ebro między miastami Haro i Alfaro (około 100 kilometrów). Rioja była pierwszym hiszpańskim regionem, któremu przyznano już w 1933 roku status DO (Denominación de Origen), czyli oznaczenia chronionego obszaru pochodzenia wina. W 1991 r. zaś jako pierwszy region została podniesiona do najwyższego poziomu klasyfikacyjnego DOCa (Denominación de Origen Calificada).
Marques de Tomares jest rodzinną inwestycją smakoszy i pasjonatów wina. Winnica została założona w 1910 roku przez Dona Romána Montañę, którego wnuki obecnie zarządzają firmą kontynuując rodzinną tradycję. Winnica zajmuje blisko 110 hektarów. W niektórych regionach, np. Rioja Alta znajdziemy winorośli z ponad 100 letnim stażem!
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Idealne do twardych serów, pieczonej i grillowanej wieprzowiny czy jagnięciny. Dobre z hiszpańskimi tapas.