Pelissero Dolcetto D'Alba Munfrina,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Wino powstało z gron włoskiego szczepu dolcetto, rosnących na 40-to letnich krzewach parceli Munfrina (piemoncka gmina Treiso). Fermentacja przy kontrolowanej temperaturze, 4-5 dni krótkiej maceracji i 6-7 m-cy dojrzewania w stalowych tankach to zabiegi zastosowane w celu zachowania jak największej ilości aromatów charakterystycznych dla szczepu. Dzięki temu możemy cieszyć się świeżością aromatów dojrzałych owoców na czele z czerwoną wiśnią, jeżyną, jagodą i śliwką. W ustach wino jest soczyste, z wyraźną kwasowością i taninami oraz nutą czarnego pieprzu i migdałów na finiszu. Najlepiej będzie smakowało schłodzone do ok. 16-17°C.
Opis regionu i producenta
Piemont to obok Toskanii najbardziej rozchwytywany przez miłośników wina włoski kierunek. Malowniczy, górzysty teren położony w północno-zachodnich Włoszech u podnóża Alp jest domem dla największej liczby apelacji DOCG (najwyższa kategoria oznaczenia pochodzenia win) we Włoszech. Wśród nich są tak znane i cenione nazwy jak Barolo, Barbaresco i Barbera d'Asti. Powstałe w tym regionie wina na bazie nebbiolo należą do czołówki win nadających się do długiego leżakowania. I chociaż region słynie z surowych, tanicznych i kwiatowych czerwonych win na bazie nebbiolo, to jego największym sukcesem w ostatnim dziesięcioleciu był słodki, biały, musujący Moscato d'Asti.
Rodzina Pelissero z winem związana jest od 1957 roku. Winnica zlokalizowana jest w Treiso, czyli w samym sercu Barbaresco będącego jedną z pierwszych piemonckich apelacji ze statusem DOCG. Obecnie winnicą zarzą trzecia generacja Pelissero, a filozofia produkcji wina bazująca na ciągłej pracy i poświęceniu w dążeniu do poprawy jakości i ukazaniu lokalnej charakterystyki szczepów, nie zmieniła się od narodzin winnicy. Produkcja odbywa się na 42 hektarach, a głównymi szczepami win czerwonych są nebbiolo, barbera oraz dolcetto.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Dolcetto jest jednym z klasycznych win do włoskiej kuchni. Świetnie pasuje do bogatszych, ciemniejszych mięs i dań warzywnych z pieczonymi pomidorami, bakłażanem i czosnkiem. Dobry dodatek do pizzy i antipasti.