Santa Ema Gran Reserva Cabernet Sauvignon,
Chile
Recenzja Sommeliera
Ten pyszny Cabernet Sauvignon produkowany jest w jednej z najbardziej znanych apelacji Chile - Maipo Valley. Prestiżowe winnice usytuowane są u podnóża Andów, co pozwala gronom na długie i powolne dojrzewanie i w efekcie świetną koncentrację aromatów. Wino ma wiele elegancji i świeżości oraz doskonałą równowagę. Po fermentacji malolaktycznej zostało poddane starzeniu w dębowej beczce przez 8-10 miesięcy, by nadać mu złożoności i struktury. Elegancki, wyrafinowany i złożony nos z owocowymi nutami dojrzałej śliwki, porzeczki i wiśni, dymno-tytoniowym tłem oraz akcentami zielonymi (papryka, liście) tak charakterystycznymi dla chilijskich win. W ustach wino jest pełne, dobrze zaokraglone i ustrukturyzowane. Czujemy w nim świeżość, soczysty owoc ciemnej jagody, wiśni, nutę tytoniu, mięty i mokki. Ma ono przyjemny i długi finisz z aksamitną taniną. Producent zaleca serwowanie wina w temperaturze 18°C.
Opis regionu i producenta
Region Maipo jest jednym z najbardziej prestiżowych obszarów produkcji win chilijskich. Od stolicy kraju, Santiago, dzieli go jedynie godzina jazdy samochodem, co od zawsze dawało mu dobry rynek zbytu oraz źródło inwestycji winiarskich. Charakteryzuje go klimat śródziemnomorski, a dominujące gleby to piaski i żwiry we wschodniej części oraz gleby gliniaste na zachodzie. W winiarskim świecie Maipo nazywany jest czasem “chilijskim Bordeaux” ze względu na niezwykle korzystne warunki do uprawy szczepów kupażu bordoskiego oraz tradycję produkcji klasycznych, bogatych i owocowych win na bazie cabernet sauvignon.
Winnica Santa Ema została założona przez Pedro Pavone Voglino - włoskiego imigranta, sportowca i biznesmena, który po znalezieniu świetnego miejsca w Maipo postanowił założyć na tym obszarze winnicę. Obecnie firma jest w rękach czwartego pokolenia rodziny Pavone. Winiarnia za cel postawiła sobie produkcję win doskonałych z pełną dbałością o lokalne środowisko (certyfikat produkcji w ramach zasad zrównoważonego rozwoju). Dębowe beczki potrzebne do starzenia wina pochodzą z Ameryki Północnej oraz Francji. Do Santa Ema należą parcele w Cerro Blanco (u podnóża Andów), El Peral (nad brzegiem rzeki Maipo) oraz w Leyda (położone 10 km od linii brzegowej Oceanu Spokojnego).
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Idealnie z grillowanymi mięsami, papryką, pikantnymi potrawami, gulaszami i dojrzałymi serami.