DAO Rotulo Tinto,
Portugalia
Recenzja Sommeliera
DAO Rótulo od producenta Niepoort już od wielu edycji ukazuje swoją niezaprzeczalną klasę i elegancję. Bogactwo czarnych owoców, przypraw, dodatek kwiatów czy nut balsamicznych nadaje winu unikatowy profil smakowy, któremu trudno się oprzeć. Kwasowość i mineralność (uprawy na granitowych glebach) są dobrze zaznaczone, a świeżość owoców od razu wyczuwalna w nosie. Kadzie cementowane nadają długiego i świeżego wykończenia. Warto schłodzić do temperatury 15-16 °C.
Opis regionu i producenta
Region Dão jest położony w górzystej części Portugalii, gdzie ponad połowa winnic leży na poziomie 400-700 m n.p.m. W przeszłości uprawiano tam głównie czerwony lokalny szczep - touriga nacional, ale w ostatnim czasie można zauważyć wzrost upraw tinty roriz (tempranillo), alfrocheiro, jaén oraz białych szczepów encruzado i bical. Wina z Dão są kwintesencją aromatu, lekkiej struktury i zaznaczonej kwasowości, dla osób znudzonych konfiturą i gęstą budową win lub szukających orzeźwienia w upalne lato.
Niepoort jest to rodzinna winnica, która została założona w 1842 roku. Pod marką kryje sie pięć generacji, tworzących wspaniałe wina, ucząc się i przekazując swoje winiarskie doświadczenie z pokolenia na pokolenie. Obecnie winiarnią zarządza Dirk Niepoort, który łączy innowacyjność z zachowaniem dobrych, wieloletnich tradycji swojego ojca, dzięki którym wina pokazują pełne oblicze lokalnego terroir. Celem jest pozostanie niszowym producentem, z nastawieniem na jakość, a nie ilość i jednocześnie zachowanie wysokich standardów.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Dobre z daniami kuchni portugalskiej, (gulasz cielęcy, ryż z kaczką czy pieczony dorsz) oraz białym mięsem (cielęcina, tłuste ryby).