Lipiec 2020

Angimbe Terre Siciliane IGT,
Włochy

Ikona typu subskrypcji
Orzeźwiające białe i rosé

Dobrze zbalansowany przedstawiciel win sycylijskich, z wyczuwalną kwasowością, która nadaje mu wyjątkowej świeżości - tak potrzebnej w gorące dni lata. Grona zbierane są z działki położonej 700 m. n.p.m. w północno-zachodniej części wyspy, a następnie wino dojrzewa 4 miesiące w zbiornikach ze stali, dzięki czemu na pierwszym planie pokazuje pełną paletę nut owocowych. Wypełnione jest aromatami dojrzałej moreli, nutami białego kwiatu oraz wyraźnym miodowym tłem. W ustach pełna harmonia kwasowości ze słodyczą dojrzałego owocu moreli, brzoskwini oraz melona. Piękny, długi finisz soczystej gruszki otulonej miodem. Mineralny akcent jest bardzo subtelny ale wyczuwalny. Sprawdzi się zarówno jako dodatek do lekkich potraw, ale i odpoczynku na tarasie lub otwartym powietrzu. Najlepiej serwować w temperaturze 8-10°C.

Opis regionu i producenta

Pomimo wyspiarskiego położenia, Sycylia, z powierzchnią upraw na poziomie 100 tys. ha., jest jednym z największych producentów wina na świecie. Połowę produkcji stanowią tu wina białe. Ze względu na gorący klimat (ponad 300 dni słonecznych w roku), wina są pełne owocu, ale jednocześnie dobrze zbalansowane. Najczęściej uprawiane są tu szczepy lokalne, takie jak insolia (aromaty grejpfruta), catarratto (sól), grillo (brzoskwinia), grecanico (jabłko).

Wina z winnicy Cusomano pochodzą z najlepszych działek rozsianych po całej wyspie. Winnica zarządzana jest przez trzecie pokolenie założycieli - aktualnie przez dwóch braci, którzy wykorzystując lokalne szczepy chcą propagować sycylijskie wina na świecie. Działki położone są na wysokości 300-700 m n.p.m. i zajmują 500 ha powierzchni. Cusumano stawia przede wszystkim na wysoką jakość produkowanych win. Ambitne podejście do produkcji wina i wysokie umiejętności sprawiły, że wina ich plasują się w czołówce win sycylijskich, na co dowodem są wysokie oceny winiarskich krytyków.

Zdjęcie butelki wina

Charakterystyka wina

Szczep

Insolia
Chardonnay

Producent

Cusumano Tenuta Ficuzza

Kraj

Włochy

Region

Sicilia IGT

Rocznik

2017

Uprawa

Zrównoważona

Zawartość alkoholu

14%

Beczka

Stalowe tanki

Parowanie z jedzeniem

Sałaty, owoce morza w tym ryby morskie, pieczony kurczak w ziołach śródziemnomorskich.

Alkohol
Kompleksowość
Owocowość
Kwasowość
Słodycz
Rześkość

Opis degustacyjny

Ikona oczu
Piękny słomkowo złoty błysk.
Ikona nosa
Aromaty białych i żółtych owoców (melon, dojrzała brzoskwinia, morela, pomarańcz) z dodatkiem nut białych kwiatów, miodu migdałów i akacji.
Ikona ust
Dojrzałe owoce (brzoskwinia, morela) z wyczuwalną kwasowością, Bogate smaki miodu. Na finiszu można wyczuć migdały i delikatna mineralność.

Brzmi dobrze?

Zacznij co miesiąc otrzymywać starannie wyselekcjonowane dla Ciebie wina prosto pod Twoje drzwi.

Dots