Volte Face Sainte-Foy Bordeaux,
Francja
Recenzja Sommeliera
Wino swoje najlepsze walory pokaże w połączeniu z czerwonym mięsem i innymi mięsnymi potrawami. Na pierwszy front wybijają się aromaty wiśni, śliwki i czarnych owoców (borówka, czarna wiśnia, porzeczka). Głęboko ukryte kryją się aromaty truskawki. W miarę otwierania się, pojawiają się nuty beczkowe (ciemna czekolada, kawa, karmel), mineralne oraz kwiatowe (np. fiołki). Wino dojrzewało w dębowych beczkach oraz amforach z terakoty. W ustach bardzo smaczne i owocowe. Pomimo młodości, szorstkość jest wygładzona i aksamitna. Długie i przyjemne wykończenie. Kolejne 5-6 lat w domowej piwniczce pozwoli uwolnić więcej aromatów beczkowych ale wino sprawi dużo przyjemności już teraz. Najlepiej degustować w 16-18°C.
Opis regionu i producenta
Bordeaux jest drugim, po Langwedocji, największym regionem we Francji, który zajmuje ok. 120 tys. ha. Historia upraw sięga czasów rzymskich. Dominującymi szczepami, które są uprawiane, są Cabernet Sauvignon i Merlot (wykorzystany w tym winie). Produkuje się tam jedne z najlepszych czerwonych win na świecie (z białych np. Sauternes lub Barsac), z bardzo dużym potencjałem starzenia. Klimat jest oceaniczny, ale potrzebne roślinom opady, które są niesione znad Atlantyku, bywają czasami zbyt obfite i mogą powodować rozwój pleśni, która niszczy uprawy. Gleby w regionie są zróżnicowane - pozwala to wininarzom na pokazanie lokalnego terroir każdej winnicy i działki.
Chateau Couronneau jest starą francuską winnica, położoną ok. 50 km na wschód od Bordeaux. Wytwarzane wina powstają z upraw organicznych i biodynamicznych (potwierdzone certyfikatami Demeter i Ecocert) i charakteryzują się wyjątkowym stylem oraz doskonałą jakością. Uprawy prowadzone są na obszarze 40 ha, na stromych stokach (wysoko jak na Bordeaux, bo 180 m n.p.m.) o gliniasto-wapiennych glebach. Zbiory odbywają się ręcznie, co pozwala na zachowanie wysokiej selekcji i jakości gron. Na przestrzeni ostatnich lat, wina z winnicy zdobyły ponad 35 medali na międzynarodowych konkursach (z czego 50% to wyróżnienia złote).
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Smakuje doskonale z pasztetami, mięsnymi przekąskami lub daniami z czerwonego mięsa.