Sierpień 2020

Volte Face Sainte-Foy Bordeaux,
Francja

Ikona typu subskrypcji
Rześkie i charakterne czerwone

Wino swoje najlepsze walory pokaże w połączeniu z czerwonym mięsem i innymi mięsnymi potrawami. Na pierwszy front wybijają się aromaty wiśni, śliwki i czarnych owoców (borówka, czarna wiśnia, porzeczka). Głęboko ukryte kryją się aromaty truskawki. W miarę otwierania się, pojawiają się nuty beczkowe (ciemna czekolada, kawa, karmel), mineralne oraz kwiatowe (np. fiołki). Wino dojrzewało w dębowych beczkach oraz amforach z terakoty. W ustach bardzo smaczne i owocowe. Pomimo młodości, szorstkość jest wygładzona i aksamitna. Długie i  przyjemne wykończenie. Kolejne 5-6 lat w domowej piwniczce pozwoli uwolnić więcej aromatów beczkowych ale wino sprawi dużo przyjemności już teraz. Najlepiej degustować w 16-18°C.

Opis regionu i producenta

Bordeaux jest drugim, po Langwedocji, największym regionem we Francji, który zajmuje ok. 120 tys. ha. Historia upraw sięga czasów rzymskich. Dominującymi szczepami, które są uprawiane, są Cabernet Sauvignon i Merlot (wykorzystany w tym winie). Produkuje się tam jedne z najlepszych czerwonych win na świecie (z białych np. Sauternes lub Barsac), z bardzo dużym potencjałem starzenia. Klimat jest oceaniczny, ale potrzebne roślinom opady, które są niesione znad Atlantyku, bywają czasami zbyt obfite i mogą powodować rozwój pleśni, która niszczy uprawy. Gleby w regionie są zróżnicowane - pozwala to wininarzom na pokazanie lokalnego terroir każdej winnicy i działki.

Chateau Couronneau jest starą francuską winnica, położoną ok. 50 km na wschód od Bordeaux. Wytwarzane wina powstają z upraw organicznych i biodynamicznych (potwierdzone certyfikatami Demeter i Ecocert) i charakteryzują się wyjątkowym stylem oraz doskonałą jakością. Uprawy prowadzone są na obszarze 40 ha, na stromych stokach (wysoko jak na Bordeaux, bo 180 m n.p.m.) o gliniasto-wapiennych glebach. Zbiory odbywają się ręcznie, co pozwala na zachowanie wysokiej selekcji i jakości gron. Na przestrzeni ostatnich lat, wina z winnicy zdobyły ponad 35 medali na międzynarodowych konkursach (z czego 50% to wyróżnienia złote).

76zł
Zdjęcie butelki wina

Charakterystyka wina

Szczep

Merlot

Producent

Chateau Couronneau

Kraj

Francja

Region

Bordeaux

Rocznik

2017

Uprawa

Biodynamiczna (Demeter)

Zawartość alkoholu

15%

Beczka

12 miesięcy w dębowych beczkach oraz amforze z terakoty

Parowanie z jedzeniem

Smakuje doskonale z pasztetami, mięsnymi przekąskami lub daniami z czerwonego mięsa.

Alkohol
Kompleksowość
Owocowość
Kwasowość
Słodycz
Rześkość

Opis degustacyjny

Ikona oczu
Głęboka, ciemnobordowa barwa.
Ikona nosa
Soczysta wiśnia, śliwka oraz ciemne owoce (jeżyny, borówka, czarna porzeczka), ukryte aromaty truskawek. Dodatkowo, nuty dymne i skórzane. Aromaty kwiatowe (m.in. fiołek) i ziołowe.
Ikona ust
Dojrzały, dobrze skoncentrowany czerwony (wiśnia, truskawka) i ciemny owoc (śliwka, porzeczka) połączone ze świeżą soczystością z miękką szorstkością.

Brzmi dobrze?

Zacznij co miesiąc otrzymywać starannie wyselekcjonowane dla Ciebie wina prosto pod Twoje drzwi.

Dots