Peter Lehmann Layers Red,
Australia
Recenzja Sommeliera
Niezwykle żywa kompozycja czterech szczepów zamkniętych w jednej butelce. Wino jest dziełem legendy wina australijskiego - Petera Lehmanna. Każdy szczep budujący to wino nie jest przypadkowy. Szczep shiraz tworzy głęboką, owocową strukturę, podczas gdy tempranillo dodaje winu wyrazistości i pikanterii, ale jednocześnie elegancji. Z drugiej strony, szczep mourvedre sprawia, że degustując to wino mamy wrażenie jakbyśmy stąpali po leśnej ściółce, a grenache otula całość nutami ziołowymi i nieco wygładza charakter wina. To świetny kompan do jagnięciny czy wołowiny. Będzie idealnie smakowało w temperaturze 16-18°C.
Opis regionu i producenta
Region Barossa jest zlokalizowany na południu Australii i stanowi jedną z bardziej dochodowych stref winiarskich kraju. Najbardziej rozpoznawalnym przedstawicielem regionu jest czerwony szczep shiraz. Barossa słynie również z długowieczności tego krzewu - wina mogą być produkowane z krzewów mających ponad 150 lat, a wina są zaliczane do niewątpliwie najlepszych na świecie. Produkowane wina są głębokie, pełne ekstraktu ciemnych owoców i czekolady. Tradycyjnie do dojrzewania używa się dębu amerykańskiego, choć coraz częściej również francuskiego. Zimne noce oraz gorące dni odpowiadają za spójną i wysoką jakość win, które zachwycają nawet najwybredniejszych krytyków.
Peter Lehmann swoją winiarską działalność rozpoczął od małego zakładu, założonego w 1979 roku. Powstanie winnicy miało na celu pomoc w gospodarowaniu nadmiernej ilości winogron produkowanych przez lokalnych winogrodników w Barossie i uratowanie dochodów ponad 140 rodzin. . Peter specjalizuje się w produkcji win bazujących na dwóch szczepach - shiraz oraz semillon - dwóch typowych przedstawicieli Doliny Barossa. Jego winiarski kunszt to połączenie tradycyjnej technologii oraz innowacja, którą zachwycił świat 40 lat temu i trwa po dziś dzień.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Idealne do grillowanej jagnięciny, duszonej wołowiny czy makaronów w pomidorowym sosie.