Sierpień 2020

Peter Lehmann Layers Red,
Australia

Ikona typu subskrypcji
Rześkie i charakterne czerwone

Niezwykle żywa kompozycja czterech szczepów zamkniętych w jednej butelce. Wino jest dziełem legendy wina australijskiego - Petera Lehmanna. Każdy szczep budujący to wino nie jest przypadkowy. Szczep shiraz tworzy głęboką, owocową strukturę, podczas gdy tempranillo dodaje winu wyrazistości i pikanterii, ale jednocześnie elegancji. Z drugiej strony, szczep mourvedre sprawia, że degustując to wino mamy wrażenie jakbyśmy stąpali po leśnej ściółce, a grenache otula całość nutami ziołowymi i nieco wygładza charakter wina. To świetny kompan do jagnięciny czy wołowiny. Będzie idealnie smakowało w temperaturze 16-18°C.

Opis regionu i producenta

Region Barossa jest zlokalizowany na południu Australii i stanowi jedną z bardziej dochodowych stref winiarskich kraju. Najbardziej rozpoznawalnym przedstawicielem regionu jest czerwony szczep shiraz. Barossa słynie również z długowieczności tego krzewu - wina mogą być produkowane z krzewów mających ponad 150 lat, a wina są zaliczane do niewątpliwie najlepszych na świecie. Produkowane wina są głębokie, pełne ekstraktu ciemnych owoców i czekolady. Tradycyjnie do dojrzewania używa się dębu amerykańskiego, choć coraz częściej również francuskiego. Zimne noce oraz gorące dni odpowiadają za spójną i wysoką jakość win, które zachwycają nawet najwybredniejszych krytyków.

Peter Lehmann swoją winiarską działalność rozpoczął od małego zakładu, założonego w 1979 roku. Powstanie winnicy miało na celu pomoc w gospodarowaniu nadmiernej ilości winogron produkowanych przez lokalnych winogrodników w Barossie i uratowanie dochodów ponad 140 rodzin. . Peter specjalizuje się w produkcji win bazujących na dwóch szczepach - shiraz oraz semillon - dwóch typowych przedstawicieli Doliny Barossa. Jego winiarski kunszt to połączenie tradycyjnej technologii oraz innowacja, którą zachwycił świat 40 lat temu i trwa po dziś dzień.

73zł
Zdjęcie butelki wina

Charakterystyka wina

Szczep

Shiraz, Mourvedre, Tempranillo, Grenache

Producent

Peter Lehmann

Kraj

Australia

Region

Barossa Valley

Rocznik

2017

Uprawa

Konwencjonalna

Zawartość alkoholu

14.5%

Beczka

-

Parowanie z jedzeniem

Idealne do grillowanej jagnięciny, duszonej wołowiny czy makaronów w pomidorowym sosie.

Alkohol
Kompleksowość
Owocowość
Kwasowość
Słodycz
Rześkość

Opis degustacyjny

Ikona oczu
Żywa czerwona barwa.
Ikona nosa
Las pełen ciemnych owoców, anyż, słodkie przyprawy (papryka, cynamon), ściółka leśna.
Ikona ust
Czarna porzeczka z ostrą końcówką w finiszu, dobrze zintegrowana kwasowość.

Brzmi dobrze?

Zacznij co miesiąc otrzymywać starannie wyselekcjonowane dla Ciebie wina prosto pod Twoje drzwi.

Dots