The Velvet Devil Merlot,
USA
Recenzja Sommeliera
“Wino przyszykowane przez Diabła” - tak określa je Charles Smith, rockman i winiarskie odkrycie Ameryki ostatnich 20 lat. Miękki niczym aksamit, drapieżny niczym bestia - tak możemy określić nowoczesne spojrzenie na szczep merlot, które zostało wyrażone w tym winie. Szczep w tym wydaniu pozwala tworzyć winna skoncentrowane i balsamiczne, niezwykle owocowe z dodatkowo wyczuwalnymi aromatami drzewa cedrowego i likieru z czarnej porzeczki. Wino będzie idealnym kompanem do burgera, grillowanego steka i chrupiącego bekonu. Najlepiej degustować w temperaturze 16-18°C.
Opis regionu i producenta
Wysoko jakościowe wina ze stanu Waszyngton produkowane są dopiero od pół wieku. Region jest drugim co do wielkości po Kalifornii obszarem winiarskim w USA. Największym wyzwaniem z jakim mierzą się winiarze jest duże zróżnicowanie klimatyczne stanu, gdzie najlepsze pod uprawę winorośli znajdziemy w obszarze winiarskim (AVA - American Viticultural Area) Columbia Valley, w którym lata typowo są gorące, a zimy bardzo mroźne. Pomimo surowego klimatu w regionie Waszyngtonie znajdujemy całą gamę międzynarodowych szczepów: cabernet, merlot, syrah, riesling czy chardonnay.
Charles Smith urodził się niedaleko Napa Valley. Zawodowo jest muzykiem, natomiast prawdziwą miłość do wina odkrył dopiero w Europie. Zarządzał wieloma rockowymi zespołami, m.in. Raveonettes. W 1999 roku Charles spotkał winiarza, który zaraził go pasją do tworzenia wina - i już w 2001 roku powstał pierwszy rocznik w ilości 330 skrzynek. Liczne wyróżnienia, m. in. “Winiarnia roku” przyznany przez magazyn “Food & Wine” w 2008 r. czy “Winiarz roku” w 2014 magazynu “Wine Enthusiast” udowadniają, że mamy do czynienia z prawdziwą amerykańską gwiazdą wina.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Idealne z kuchnią amerykańską, np. burgery, grillowane steki, mięso wołowe i wieprzowe.