Pandolfa Federico Sangiovese Superiore,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Federico od razu przykuwa uwagę bardzo interesującą i oryginalną etykietą, która, tak jak pozostałe etykiety z winnicy Pandolfa, nawiązuje do postaci związanych z historią majątku. Wino, które jest ukryte w butelce, również przykuwa uwagę, głównie soczystym owocem i świetną równowagą. Wyczuwamy w nim bardzo intensywne aromaty wiśni, malin, jeżyn, jagód i czereśni, uzupełnione nutami lukrecji, pieprzu i czekolady. Lekki, kwasowy finisz z miętowym posmakiem powoduje, że wino to świetnie nadaje się na wakacje.
Wino najlepiej serwować schłodzone, w temperaturze ok. 16-18°C.
Opis regionu i producenta
Region Emilia-Romagna, położony w północnych Włoszech, znany jest ze świetnej kuchni, średniowiecznych bazylik, zamków, złocistych plaż i doskonałych win. Tutejsze gleby są bardzo żyzne i płodne. Na niżej położonych terenach dominują gleby gliniaste, dające wina pełniejsze, taniczne i dobrze zbudowane. W wyżej położonych winnicach dominują gleby wapienno-piaskowe, co powoduje w winach lekkość oraz mineralność. Pod kątem upraw prym wiedzie tutaj rodzina szczepów lambrusco, których nazwa kojarzy się z popularnym na całym świecie, lekko musującym (frizzante) czerwonym winem.
Historia winnicy Pandolfa sięga roku 1436, ale jej obecny kształt zapoczątkowany został w roku 1941 (widocznym na butelce), kiedy to posiadłość przejął przedsiębiorca Giuseppe Ricci. Obszar wszystkich upraw zajmuje powierzchnię ok.90ha, z czego 30ha zapełnia uprawa winorośli, a pozostałe ziemie pokrywają drzewa oliwne i owocowe (m.in. pigwowce, figowce, jabłonie i wiśnie). Poza lokalnymi szczepami endemicznymi uprawia się tam głównie sangiovese, trebbiano oraz albanę. Do posiadłości należy również Villa Pandolfa, zwana “willą 100 okien”, która powstała w XVIII w. i do dziś zachowało się w niej wiele obrazów z tamtego okresu.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Wino idealne do włoskich potraw - pizzy oraz makaronów z pomidorowymi sosami. Lekkie i aksamitne będzie smakowało również bez posiłku.