Prosper Maufoux Lieu Dit Château London Mâcon-Igé,
Francja
Recenzja Sommeliera
Mâcon-Igé od Prosper Maufoux jest świetnym przedstawicielem chardonnay z południa Burgundii (Mâconnais). Wino zachwyca bogactwem aromatów i smaków, zarówno owocowych, jak i tych pochodzących z procesu winifikacji i dojrzewania w beczkach. Nos jest bardzo świeży, pełen dojrzałych białych owoców i kwiatów, z nutą miodu, masła, akacji i orzechów. W ustach prym wiedzie soczysta, dojrzała brzoskwinia, ale wyczuwamy również egzotyczne owoce (mango, melon, cytrusy), wanilię i masło. Wino jest łagodne, miękkie, o średniej budowie i przyjemnym finiszu. Najlepiej serwować lekko mniej schłodzone niż większość białych win (w temperaturze 10-12°C), aby uwolnić wszystkie aromaty.
Opis regionu i producenta
Burgundia jest to jeden z najbardziej rozpoznawalnych regionów winiarskich Francji, pomimo stosunkowo niewielkiej powierzchni upraw (ok. 30 tys. ha podczas gdy np. w Bordeaux uprawiane jest ok. 120 ha). Panuje tu raczej chłodny, kontynentalny klimat (miejscami przechodzący w umiarkowany) z chłodnymi zimami i ciepłymi (a czasem nawet gorącymi) latami. Niewielka powierzchnia upraw i stosunkowo trudny klimat powodują, że tutejsze, wyśmienite wina, są nierzadko bardzo drogie. Niezmiernie istotną kwestią w Burgundii jest różnorodność mikroklimatów i gleb (tzw. terroir) oraz ludzie. Bywa, że po obfitych opadach, pracownicy winnicy wnoszą w koszach zebrane wapienie, które spłynęły ze strugami deszczu, aby zachować niezwykłą mineralność tutejszych win. Główne szczepy w regionie to pinot noir, chardonnay, gamay i aligote.
Piękną częścią historii Burgundii był Prosper Maufoux - notariusz, którego wielkim marzeniem była produkcja wina. Zrealizował je w 1860 r. zakładając winnicę w wiosce Santanay, położonej na południu burgundzkiego Cote d’Or (tzw. “Złote Wybrzeże”). Rozpoczętą przez niego tradycję kontynuują kolejne pokolenia rodziny. Winnica posiada wspaniałe piwnice, w których wina leżakują przez okres od 12 do 18 m-cy, oczywiście we francuskich barrique.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Doskonale smakuje z rybami morskimi, białym mięsem, sałatami, owocami morza i kozim serem.