Lambuena Rosado,
Hiszpania
Recenzja Sommeliera
Lambuena Rosado jest to intensywne, różowe wino pochodzące z północnej prowincji hiszpańskiej Ribery del Duero - Burgos. Wino zostało wyprodukowane metodą “saignée” (pol. “krwawienie”) polegającą na odsączeniu części różowego soku z moszczu na bazie czerwonych gron tempranillo. Taki zabieg gwarantuje intensywność wina czerwonego,
a jednocześnie lekkość i rześkość wina różowego powstających w jednym procesie.
4 miesiące na osadzie z naturalnych drożdży oraz późniejsze codzienne mieszanie wina z osadem daje nam wino pełne, dobrze ustrukturyzowane i bogate w aromaty czerwonych owoców (truskawki, wiśnie). Wino pozostaje w ustach na długo, cieszy soczystym smakiem owoców i nutami kwiatów (fiołek, kwiat wiśni) z przyjemną i orzeźwiającą goryczką na finiszu. Koniecznie schłodzić do temperatury 10-12°C.
Opis regionu i producenta
Ribera del Duero jest to region leżący w Kastylii, w którym niezwykłą wagę przywiązuje się do starych winnic. Dawniej winorośl sadzono tu w miejscach trudno dostępnych dla ludzi, na glebach mało urodzajnych. Winorośl poszukując pożywienia zakorzeniła się bardzo głęboko odnajdując kwarc, płyty wapienne i glinę. Taka historia oraz podłoże pozwalają uzyskać wina o niezwykłej intensywności aromatów, aczkolwiek potencjał win z RIbery del Duero został odkryty dopiero w latach 80-tych. O dziwo do tego czasu działały tam głównie spółdzielnie z masowa produkcją wina. Dobry drenaż gleb pozwala na produkcję win niezwykle intensywnych, stąd większość produkcji to wina czerwone, ze szczególnym upodobaniem szczepu tempranillo.
Rodzina Lambuena rozpoczęła przygodę z winem w roku 1989. Początkowo produkowali ok. 100 tys. butelek rocznie, a grona pochodziły z niewielkiej, starej winnicy własnej uzupełnionej zbiorami od zaprzyjaźnionych sąsiadów. Obecnie roczne zbiory wynoszą ponad 500 tysięcy kg winogron, a wina dojrzewają w ponad 500 beczkach typu ”barrique” z dębu amerykańskiego i francuskiego, które są wymieniane co 4 lata. Rodzina Lambuena jest niezwykle dumna z produkowanych win i pragnie dzielić się nimi ze wszystkimi miłośnikami wina.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Idealne z owocami morza, a szczególnie z ośmiornicą. Dobre do dań kuchni azjatyckiej
i indyjskiej. Sprawdzi się również jako aperitif.