Simonsig Pinotage,
RPA
Recenzja Sommeliera
Wino pochodzi z winnicy przylądka zachodniego w RPA. Koneserzy odwiedzający tę winnice jednogłośnie twierdzą, iż wina z Simonsig to pozycja obowiązkowa dla lubiących połączenie doskonałej relacji jakości do ceny. Sam szczep sięga swoją historią do 1925 r. (opracowany przez prof. A.I. Perolda) i od tego czasu stał się niekwestionowaną wizytówka Republiki Południowej Afryki. W tym przypadku, Simonsig Pinotage dał wino o średnio pełnej budowie z wyczuwalną, acz spokojną taniną, nieco wycofana z początku słodyczą, która w subtelny sposób z każda kropla wypitego wina, ujawnia swoją dojrzałość. Wyczujemy wyraźne nuty jeżyn, wiśni, ziarna kawy oraz delikatne nuty dymne i ziemiste.
Opis regionu i producenta
Stellenbosch jest drugą najstarszą osadą w RPA (po Kapsztadzie), założoną nad brzegiem rzeki Eerste w 1679 roku. Winorośl dotarła tu stosunkowo szybko za sprawą francuskich hugenotów (ewangelików reformowanych). Region winiarski Stellenbosch jest obecnie domem dla niemalże 20% nasadzeń w RPA i regularnie zyskuje na popularności dzięki rosnącej jakości win. Klimat regionu jest stosunkowo gorący i suchy, dlatego bardzo duże znaczenie dla upraw ma chłodzący wpływ morski. Najczęściej uprawiane są tutaj czerwone odmiany - cabernet sauvignon i pinotage, choć bliżej oceanu można również znaleźć liczne nasadzenia białych odmian (m.in chenin blanc, chardonnay, sauvignon blanc). Stellenbosch na arenie międzynarodowej słynie ze świetnych win czerwonych, będących przystępną alternatywą dla kupaży bordoskich. Jest on również miejscem narodzin bardzo ważnego dla RPA, lokalnego szczepu pinotage (skrzyżowanie pinot noir i cinsaut).
Obecnie winnicą Simonsig Wine Estate zarządza trzecie pokolenie rodziny Malan. Właściciele kierują się chęcią produkcji win na najwyższym poziomie, pełnych ekspresji i jednocześnie związanych z lokalnym terroir Stellenbosch. Podwaliny pod dzisiejsze dokonania winnicy dał Frans Malan, który wyprodukował pierwsza butelkę w winnicy, o nazwie Kaapse Vonkel, jednocześnie dając początek metodzie cap classique (określenie stosowane w RPA przysługujące winom musującym wyrabianym metodą klasyczną, zwaną również szampańską).
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Po schłodzeniu świetne w upalny dzień, do pary z kuchnią azjatycką, czerwonym mięsem, serami.