Wrzesień 2020

Simonsig Pinotage,
RPA

Ikona typu subskrypcji
Gładkie i owocowe czerwone

Wino pochodzi z winnicy przylądka zachodniego w RPA. Koneserzy odwiedzający tę winnice jednogłośnie twierdzą, iż wina z Simonsig to pozycja obowiązkowa dla lubiących połączenie doskonałej relacji jakości do ceny. Sam szczep sięga swoją historią do 1925 r. (opracowany przez prof. A.I. Perolda) i od tego czasu stał się niekwestionowaną wizytówka Republiki Południowej Afryki. W tym przypadku, Simonsig Pinotage dał wino o średnio pełnej budowie z wyczuwalną, acz spokojną taniną, nieco wycofana z początku słodyczą, która w subtelny sposób z każda kropla wypitego wina, ujawnia swoją dojrzałość. Wyczujemy wyraźne nuty jeżyn, wiśni, ziarna kawy oraz delikatne nuty dymne i ziemiste.

Opis regionu i producenta

Stellenbosch jest drugą najstarszą osadą w RPA (po Kapsztadzie), założoną nad brzegiem rzeki Eerste w 1679 roku. Winorośl dotarła tu stosunkowo szybko za sprawą francuskich hugenotów (ewangelików reformowanych). Region winiarski Stellenbosch jest obecnie domem dla niemalże 20% nasadzeń w RPA i regularnie zyskuje na popularności dzięki rosnącej jakości win. Klimat regionu jest stosunkowo gorący i suchy, dlatego bardzo duże znaczenie dla upraw ma chłodzący wpływ morski. Najczęściej uprawiane są tutaj czerwone odmiany - cabernet sauvignon i pinotage, choć bliżej oceanu można również znaleźć liczne nasadzenia białych odmian (m.in chenin blanc, chardonnay, sauvignon blanc). Stellenbosch na arenie międzynarodowej słynie ze świetnych win czerwonych, będących przystępną alternatywą dla kupaży bordoskich. Jest on również miejscem narodzin bardzo ważnego dla RPA, lokalnego szczepu pinotage (skrzyżowanie pinot noir i cinsaut).

Obecnie winnicą Simonsig Wine Estate zarządza trzecie pokolenie rodziny Malan. Właściciele kierują się chęcią produkcji win na najwyższym poziomie, pełnych ekspresji i jednocześnie związanych z lokalnym terroir Stellenbosch. Podwaliny pod dzisiejsze dokonania winnicy dał Frans Malan, który wyprodukował pierwsza butelkę w winnicy, o nazwie Kaapse Vonkel, jednocześnie dając początek metodzie cap classique (określenie stosowane w RPA przysługujące winom musującym wyrabianym metodą klasyczną, zwaną również szampańską).

85zł
Zdjęcie butelki wina

Charakterystyka wina

Szczep

Pinotage

Producent

Simonsig Wine Estate

Kraj

RPA

Region

Stellenbosch

Rocznik

2017

Uprawa

Zrównoważona

Zawartość alkoholu

14.5%

Beczka

6% wina 16 miesięcy w beczce francuskiej i amerykańskiej drugiego obiegu

Parowanie z jedzeniem

Po schłodzeniu świetne w upalny dzień, do pary z kuchnią azjatycką, czerwonym mięsem, serami.

Alkohol
Kompleksowość
Owocowość
Kwasowość
Słodycz
Rześkość

Opis degustacyjny

Ikona oczu
Piękny i głęboki rubin z refleksami.
Ikona nosa
Intensywne ciemne jeżyny, wiśnie, śliwę, subtelne nuty debiny, dymu i ziemi.
Ikona ust
Doskonale skoncentrowane, subtelna z wolna ujawniająca się słodycz dojrzałego owocu, tanina miękka, długi finisz.

Brzmi dobrze?

Zacznij co miesiąc otrzymywać starannie wyselekcjonowane dla Ciebie wina prosto pod Twoje drzwi.

Dots