St. Michael Eppan Chardonnay,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Chardonnay w Południowym Tyrolu jako wino monoszczepowe wyrabiane jest od blisko 40 lat. Zawdzięczamy to winnicy St. Michael-Eppan, która oddaje w nasze ręce (i usta) wino niezwykle świeże, emanujące dojrzałymi owocami (melon, gruszka, jabłko) z przyjemnie wyczuwalną kwasowością i maślaną otoczką. Dobrze smakuje solo, ale i z dodatkiem świeżych warzyw. Koniecznie schłodzić do 10 C. To prawdziwe chardonnay z klasą!
Opis regionu i producenta
Alto Adige (lub Sudtirol dla niemieckojęzycznej części lokalnej populacji) jest najbardziej wysuniętym na północ obszarem uprawy winorośli we Włoszech. Pasmo winnic położone jest wzdłuż północno-południowej ścieżki rzeki Adige. Winorośle sadzone są głównie na dnie i zboczach (niejednokrotnie bardzo stromych) doliny. Eppan jest to największe winiarskie miasto w Południowym Tyrolu, o powierzchni ponad 1000 ha. Obszar charakteryzuje się zróżnicowanym układem gleb oraz szeroką gamą mikroklimatów. Dużo słońca, łagodne temperatury i chłodne wiatry sprzyjają uprawie winorośli. Region słynie z produkcji win monoszczepowych, w dużej mierze z lokalnych szczepów takich jak m.in. lagrein czy schiava.
St. Michael-Eppan jest zrzeszeniem ponad 330 rodzin winiarskich. Od ponad 100 lat owocem ich pracy są grona najlepszej jakości, pochodzące z regionu Eppan (tutaj winiarstwo sięga już ponad 2000 lat!). Wszystkie rodziny są pasjonatami winiarstwa, łączą ogromną wiedzę i doświadczenie. W piwnicy zaś spotykają się z prawdziwą innowacyjną technologią, dzięki której wytwarzają niszowej jakości wina, których jakość nie znosi kompromisów.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Idealne jako aperitif. Dobrze współgra z sałatkami i włoskimi tapasami, np. burrata z pomidorami.