Październik 2020

Gere Athus Cuvée,
Węgry

Ikona typu subskrypcji
Rześkie i charakterne czerwone

Wino wywodzi się z Villány, najbardziej wysuniętego na południe regionu Węgier - krainy gulaszu, czardasza i cudnych win. Producentem tej etykiety jest rodzinna winnica, która sięga swoją historią siedmiu pokoleń wstecz. Pyszny mariaż trzech szczepów - kékfrankos dodaje mu żywiołowości i charakteru, cabernet sauvignon pikanterii, a portugieser owocowości i łagodności. Wiodące aromaty czerwonej porzeczki, borówki i wiśni uzupełnione są lekko zarysowanymi w smaku nutami beczkowymi, wygładzającymi odbiór wina. Styl wina oparty jest na przyjemnej kwasowości i długotrwale utrzymującym się aromacie owoców. Jak w przypadku większość win czerwonych, podawać w temperaturze 16-18°C.

Opis regionu i producenta

Region Villány jest położony na południowych kresach Węgier, w pobliżu granic z Serbią i Chorwacją. Nie posiada on bardzo długiej historii w dziedzinie produkcji win, ale ok. 250 lat to wystarczająco, by dopracować jakość tamtejszych win. Klimat w regionie jest nieco zbliżony do śródziemnomorskiego, z krótkimi i chłodnymi zimami oraz gorącym latem. Nierzadko produkowane tam wina (głównie czerwone) są węgierskimi odmianami klasycznej mieszanki Bordeaux na bazie cabernet sauvignon, cabernet franc i merlot, czasem z dodatkiem lokalnych odmian.

Gere Attila Winery to firma rodzinna, która została założona w 1991 roku przez leśniczego, Atillę Gere. Obecnie jest jedną z najważniejszych winnic na Węgrzech. Produkcja wina Gere bazuje na przekonaniu, że winorośl musi rozwijać się w najbardziej naturalnych warunkach, aby chłonąć bogactwo gleby i w efekcie dać naprawdę wspaniałe wino. Dlatego właśnie winiarnia angażuje się w uprawę organiczną uzupełnioną najbardziej nowoczesnymi technikami produkcji.

Zdjęcie butelki wina

Charakterystyka wina

Szczep

Kekfrankos, cabernet sauvignon, portugieser

Producent

Gere Attila Winery

Kraj

Węgry

Region

Villány

Rocznik

2018

Uprawa

Zrównoważona

Zawartość alkoholu

12.5%

Beczka

10 miesięcy w dużych (25-50hl) dębowych beczkach

Parowanie z jedzeniem

Świetne do pieczonego mięsa, dojrzałych serów i dań duszonych, bogato doprawionych sosami.

Alkohol
Kompleksowość
Owocowość
Kwasowość
Słodycz
Rześkość

Opis degustacyjny

Ikona oczu
Piękna rubinowa barwa z refleksami.
Ikona nosa
Czerwona i czarna porzeczka, leśne jagody, kwaśna wiśnia i nuta dymna.
Ikona ust
Dojrzały, soczysty owoc (czerwona i czarna porzeczka, wiśnia). Średnia budowa, wyczuwalna kwasowość i tanina.

Brzmi dobrze?

Zacznij co miesiąc otrzymywać starannie wyselekcjonowane dla Ciebie wina prosto pod Twoje drzwi.

Dots