Gere Athus Cuvée,
Węgry
Recenzja Sommeliera
Wino wywodzi się z Villány, najbardziej wysuniętego na południe regionu Węgier - krainy gulaszu, czardasza i cudnych win. Producentem tej etykiety jest rodzinna winnica, która sięga swoją historią siedmiu pokoleń wstecz. Pyszny mariaż trzech szczepów - kékfrankos dodaje mu żywiołowości i charakteru, cabernet sauvignon pikanterii, a portugieser owocowości i łagodności. Wiodące aromaty czerwonej porzeczki, borówki i wiśni uzupełnione są lekko zarysowanymi w smaku nutami beczkowymi, wygładzającymi odbiór wina. Styl wina oparty jest na przyjemnej kwasowości i długotrwale utrzymującym się aromacie owoców. Jak w przypadku większość win czerwonych, podawać w temperaturze 16-18°C.
Opis regionu i producenta
Region Villány jest położony na południowych kresach Węgier, w pobliżu granic z Serbią i Chorwacją. Nie posiada on bardzo długiej historii w dziedzinie produkcji win, ale ok. 250 lat to wystarczająco, by dopracować jakość tamtejszych win. Klimat w regionie jest nieco zbliżony do śródziemnomorskiego, z krótkimi i chłodnymi zimami oraz gorącym latem. Nierzadko produkowane tam wina (głównie czerwone) są węgierskimi odmianami klasycznej mieszanki Bordeaux na bazie cabernet sauvignon, cabernet franc i merlot, czasem z dodatkiem lokalnych odmian.
Gere Attila Winery to firma rodzinna, która została założona w 1991 roku przez leśniczego, Atillę Gere. Obecnie jest jedną z najważniejszych winnic na Węgrzech. Produkcja wina Gere bazuje na przekonaniu, że winorośl musi rozwijać się w najbardziej naturalnych warunkach, aby chłonąć bogactwo gleby i w efekcie dać naprawdę wspaniałe wino. Dlatego właśnie winiarnia angażuje się w uprawę organiczną uzupełnioną najbardziej nowoczesnymi technikami produkcji.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Świetne do pieczonego mięsa, dojrzałych serów i dań duszonych, bogato doprawionych sosami.