Louis Jadot Beaujolais-Villages,
Francja
Recenzja Sommeliera
Szczep gamay w wersji Beaujolais-Villages od producenta Louis Jadot oferuje orzeźwiającą przyjemność z zarysowaną nutką charakteru. Wino łączy delikatnie kwasową strukturę z soczystymi aromatami truskawek i czarnych wiśni uzupełnionych nutami przypraw. Mamy tu do czynienia z bardzo atrakcyjnym, lekkim i rześkim winem, które opiera się na swojej świeżości oraz chrupkiej owocowości. Świetny przedstawiciel apelacji Beaujolais Villages, nieoczywisty i oferujący zdecydowanie więcej niż podstawowe Beaujolais. Podawać w temperaturze 14-16°C.
Opis regionu i producenta
Wina produkowane w Burgundii są czyste, przeważnie jednoszczepowe, a do najczęściej uprawianych gron należą chardonnay i pinot noir. Niegdyś gamay był szeroko rozpoznawalnym szczepem w całym regionie, ale dziś wiedzie prym głównie na południu Burgundii, w regionie Beaujolais. W Polsce wina z Beaujolais znane są przede wszystkim ze święta młodego wina (każdy trzeci czwartek listopada). Są to wina o raczej niższej jakości i młode, ale zwiastujące to, czego klienci mogą się spodziewać po danym roczniku w Burgundii. Inaczej jest jednak z Beaujolais-Villages. Wina z tej apelacji są już pełniejsze, mają więcej charakteru i mogą konkurować z najlepszymi winami na świecie.
Początek winnicy Jadot datuje się na 1826 rok, kiedy to Louis Jadot zakupił pojedynczą parcelę Beaune Premier Cru Clos des Ursules. Od 1859 roku prężnie działa winnica rodzinna, rozwijająca biznes początkowo w Europie, a później na całym świecie. Dzisiaj o najwyższą jakość odzwierciedlenia terroir Burgundii w winach Jadot dba ponad 80 osób, a uprawy zlokalizowane są od Chablis na północy aż po Beaujolais na południu Burgundii.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Świetnie pasuje do łagodnych serów, wędlin lub dań z drobiu.