Valpolicella Superiore Vigne Alte Zeni,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Valpolicella Superiore od rodziny Zeni to przykład idealnego czerwonego wina na cieplejsze dni. Etykieta “Vigne Alte” powstała w latach dziewięćdziesiątych i wskazuje na pochodzenie winogron z winnic o najlepszej ekspozycji (południowy zachód) oraz najwyższej wysokości upraw. Dzięki takiemu położeniu upraw, grona zapewniają winu zarówno świeżość, jak i kompleksowość aromatów. Valpolicella Vigne Alte zachwyca miękką strukturą i bogactwem aromatów owocowych z dodatkiem migdałów, goździków i wanilii. Dobry balans między owocem a aromatami pochodzącymi z leżakowania wina w beczkach oraz wygładzona tanina powoduje, że wino jest bardzo uniwersalne, a w akompaniamencie grilla, serówi i tapasów posmakuje absolutnie każdemu! Podawać w temperaturze 16-18°C.
Opis regionu i producenta
Wino pochodzi z apelacji Valpolicella Superiore DOC, znajdującej się we włoskim regionie Veneto (pol. Wenecja Euganejska), ze stolicą w romantycznie kojarzonej Weronie. Region jest liderem w produkcji wina włoskiego, z bardzo długą historią upraw oraz różnorodnością win, produkowanych w praktycznie każdym wydaniu. Sama apelacja Valpolicella powstała w latach 60. ubiegłego wieku i od tego czasu z roku na rok produkuje coraz bardziej jakościowe i doceniane na świecie wina, wychodzące z cienia prestiżowych Amarone della Valpolicella czy Recioto della Valpolicella (winnice umiejscowione na podobszarach apelacji Valpolicella o wyższym statusie DOCG) dzięki swojej rześkości i soczystości.
Historia winnicy Zeni rozpoczyna się w 1870 roku od Bartolomeo Zeni, który był z zawodu woźnicą, rozwożącym regionalne towary takie jak oliwy, ryby czy wina do wiosek nad brzegiem jeziora Garda. Pasja do wina narodziła się u niego z czasem, a pierwsze winiarskie plany realizowane były w Borgo Garaibaldi - historycznym centrum Bardolino. Dzisiaj winiarnią Zeni zarządza piąte pokolenie rodziny, które stawia na oddzielną winifikację gron pochodzących z różnych regionów, gęstości nasadzeń, wieku winorośli i warunków glebowych winnic.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Polecane do grillowanych czerwonych mięs oraz włoskich makaronów z sosami.