Fratelli Giuliari Nogare Secche Soave,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Wino pochodzi z jednej z bardziej rozpoznawalnych apelacji w Veneto - Soave DOC - w wersji z “bâtonnage”, polegającym na mieszaniu osadu z drożdży z winem podczas procesu winifikacji. W efekcie mamy do czynienia z pełnym i intensywnym wydaniem szczepu garganega. W winie odkryjemy bogactwo cytrusów i dojrzałych żółtych owoców z dodatkiem miodu. Fermentacja w kadziach zajmuje aż 100 dni, co nadaje winu gęstości i struktury. Koniecznie schłodzić przed podaniem do 10-12°C.
Opis regionu i producenta
Veneto, ze stolicą w Wenecji to północny region Włoch. Ilość produkowanego tam wina jest najwyższa spośród wszystkich winiarskich regionów Włoch. Niestety, nierzadko za tym idzie gorsza jakość wina (wina stołowe lub regionalne), szczególnie wśród popularnych niedrogich pinot grigio czy prosecco. Znajdziemy tam jednak też wina bardzo wysokiej klasy, apelacyjne, takie jak Amarone della Valpolicella DOCG czy Soave DOC. W samym Soave szczególną popularnością cieszy się produkcja win białych o średniej budowie, w których dominują nuty kwiatowe, ziołowe i owocowe (na przykład skórka pomarańczy czy melon). Najlepszymi przedstawicielami apelacji są wina pochodzące z historycznego centrum apelacji, tzw. Soave Classico. Są one zazwyczaj oparte w całości na szczepie garganega, a ich potencjał starzenia określany jest na kilka lat.
Założona w 1982 roku winnica Fratelli Giuliari jest jedną z najważniejszych winnic w Illasi, w prowincji Werona. Wina tego producenta charakteryzują się świetną harmonią pomiędzy poziomem słodyczy, kwasowości i alkoholu. Podnosi to finalną jakość produktu, dając wino bogate w aromaty i z potencjałem do starzenia. Wśród win z tej winnicy znajdziemy takie apelacje jak Soave DOC czy Amarone della Valpolicella DOCG.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Wino dobrze nadaje się zarówno jako aperitif, jak i do lekkich przystawek, zup, dań z białych ryb i owoców morza.