Pflüger Sauvignon Blanc Quarzit,
Niemcy
Recenzja Sommeliera
Bardzo interesująca propozycja wina ekologicznego z Palatynatu, od pionierów zrównoważonych upraw winorośli. Wino reprezentuje subtelniejszą wersję klasycznych win ze szczepu sauvignon blanc - mamy tu nieco mniej cielistości i intensywności aromatów, ale jego siłą jest niesamowita świeżość, soczystość i mineralność. Pojawiają się w nim charakterystyczne dla sauvignon blanc aromaty cytrusów, grejpfruta, limonki i agrestu, uzupełnione nutką białego pieprzu. W ustach jest wytrawne i rześkie, z wyraźnie zarysowaną mineralnością. Warto schłodzić przed podaniem do 7-10°C.
Opis regionu i producenta
Palatynat (Pfalz) jest bardzo prężnie rozwijającym się regionem winiarskim w Niemczech. Z powierzchnią upraw blisko 24 tys. ha zajmuje drugie miejsce w kraju pod kątem wielkości upraw. Jest jednym z najcieplejszych regionów w Niemczech i cechuje się bardzo dużą różnorodnością gleb, co daje duże możliwości nadania winom indywidualnych cech terroir. Ze względu na bliskość geograficzną jest w pewnym sensie przedłużeniem francuskiej Alzacji, z którą graniczy od południa. Najważniejsze szczepy w Pfalz to riesling, muller-thurgau, weissburgunder, grauburgunder i sauvignon blanc dla odmian białych oraz dornfelder i spatburgunder spośród odmian czerwonych.
Historia rodziny Pfluger zawiera w sobie blisko dwie dekady wytwarzania - pioniersko dla regionu - win ekologicznych, a właściwie obecnie również biodynamicznych (od roku 2008). Ich wina otrzymują bardzo wysokie noty (np. Sauvignon Blanc Quarzit otrzymało od Wine Enthusiast 91 pkt). Od 2011 r. niewielka część winnicy jest uprawiana wyłącznie przy pomocy koni. Wszystkie prace, które inaczej odbywały się przy wsparciu naprawdę ciężkiego sprzętu, są wykonywane na zasadzie eksperymentalnej z końmi. Gleba dzięki temu ma być mniej zagęszczona, z naturalnym nawożeniem, a wrażliwy ekosystem mniej „zakłócany”.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Świetne do dań z ryb i sałatek.