Vega Valterra Bobal,
Hiszpania
Recenzja Sommeliera
Już pierwszy łyk tego jakże charakternego wina pozwoli pokazać jego cechy charakterystyczne - szorstką taninę, wyrazisty alkohol i skoncentrowaną strukturę. W smaku pokazują się intensywne nuty ciemnych owoców (śliwki, czarnej wiśni) z dodatkiem gorzkiej czekolady i aromatów drzewnych. W kieliszku wyczujemy dodatkowo cygaro, tytoń i drzewo cedrowe. Wino zawdzięcza swoją świeżość uprawie gron na znacznych wysokościach (ponad 2000m n.p.m.). Wysokość i związana z nią różnica temperatur między dniem a nocą nadają gronom kompleksowości i świeżej lekkości. Wino było wielokrotnie nagradzane, m.in złotym medalem na International Organic Wine Award. Najlepiej podawać w temperaturze 16-18°C.
Opis regionu i producenta
Region Utiel-Requena słynie z doskonałej jakości win, których produkcja jest jego motorem napędowym. Apelacja położona jest na płaskowyżu w okolicach Walencji, z dala od gorącego wybrzeża. W regionie działa ponad 100 winiarni docenianych na świecie. Klimat jest kontynentalny, z mroźnymi zimami i suchymi, upalnymi okresami letnimi. Uprawy winorośli w blisko 80% bazują na szczepie bobal, który uprawiany jest w regionie już od XV wieku. Najpopularniejszymi międzynarodowymi czerwonymi odmianami są cabernet sauvignon, merlot, syrah i petit verdot. Wśród białych odmian prym wiedzie natomiast szczep macabeo.
Bodegas Proexa jest winnicą obejmującą 80 ha upraw, dla której priorytetem jest zrównoważona uprawa winorośli. Jest to również pierwszy producent w regionie, który uzyskał certyfikat win organicznych i którego znakiem rozpoznawczym jest brak wykorzystania siarki w procesie produkcji. Winnica jest prowadzona rodzinnie od 1935 roku w przepięknych okolicach parku przyrody “Hoces del Cabriel”.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Pasuje do twardych serów, grillowanych warzyw i pieczonego mięsa.