Strange Bru Ruby Cabernet,
RPA
Recenzja Sommeliera
Bazą do produkcji tego ciekawego przedstawiciela winiarstwa Republiki Południowej Afryki jest rzadko spotykany kalifornijski szczep ruby cabernet. Pochodzi on w prostej linii od charakternego szczepu cabernet sauvignon oraz bardziej wyważonego, słodszego i ziemistego szczepu carignan. Ta hybryda została zaprojektowana w latach czterdziestych XX wieku przez Harolda Olmo, aby pokazać najlepsze cechy obydwu szczepów, jednocześnie tworząc winorośl odporną na suszę i silne wiatry. Wino ukazuje bogaty i mocny styl, dużo ciemnego owocu, soczystej węgierki, leśnej jeżyny, czarnej porzeczki, trochę ziół i czarnego pieprzu. Ma wiele do zaoferowania, szczególnie w połączeniu z wszelkiego rodzaju mięsami. Najlepiej degustować w 16-18°C.
Opis regionu i producenta
Swartland jest to obszar w Prowincji Przylądkowej Zachodniej o niezwykle ciepłym klimacie i zróżnicowanym układzie topograficznym. Jest to teren pełen pól pszenicy, owocowych sadów, gajów oliwnych i dynamicznie rozprzestrzeniających się winnic. Niesamowita flora i fauna tworzą malowniczy krajobraz, a pełna gama szczepów daje nieskończone możliwości smakowe i stylistyczne tutejszych win. Region wchodzi w skład Western Cape, który stanowi jeden z sześciu południowoafrykańskich regionów winiarskich. Chłodny klimat Western Cape sprzyja uprawom najbardziej renomowanych i rozpoznawalnych globalnie odmian - sauvignon blanc, pinot noir i chardonnay. Tutejsi producenci wytwarzają wina o bardzo wyrazistym i aromatycznym charakterze. Za obniżenie temperatury i lepszą wydajność gron odpowiada wiatr Cape Doctor, napływający z południa, znad oceanów.
Wildberg jest małą farmą o powierzchni zaledwie 10 ha, znajdującą się w dolinie Franschhoek. Grona zbierane są ręcznie i naturalnie fermentowane, a następnie dojrzewają w dębowych beczkach. Stworzona przez producenta i dystrybutora z UK marka Strange Kompanjie, pod którą produkowane jest to wino, pokazuje, że niszowi producenci, stawiający na wykorzystanie mniej popularnych szczepów mogą tworzyć wyjątkowe wina, które pokazują lokalną specyfikę upraw i szczepów.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Idealnie pasuje do carpaccio z wołowiny, żeberek wieprzowych, jagnięciny oraz kiełbasy z kurczaka lub dziczyzny.