Listopad 2020

Strange Bru Ruby Cabernet,
RPA

Ikona typu subskrypcji
Rześkie i charakterne czerwone

Bazą do produkcji tego ciekawego przedstawiciela winiarstwa Republiki Południowej Afryki jest rzadko spotykany kalifornijski szczep ruby cabernet. Pochodzi on w prostej linii od charakternego szczepu cabernet sauvignon oraz bardziej wyważonego, słodszego i ziemistego szczepu carignan. Ta hybryda została zaprojektowana w latach czterdziestych XX wieku przez Harolda Olmo, aby pokazać najlepsze cechy obydwu szczepów, jednocześnie tworząc winorośl odporną na suszę i silne wiatry. Wino ukazuje bogaty i mocny styl, dużo ciemnego owocu, soczystej węgierki, leśnej jeżyny, czarnej porzeczki, trochę ziół i czarnego pieprzu. Ma wiele do zaoferowania, szczególnie w połączeniu z wszelkiego rodzaju mięsami. Najlepiej degustować w 16-18°C.

Opis regionu i producenta

Swartland jest to obszar w Prowincji Przylądkowej Zachodniej o niezwykle ciepłym klimacie i zróżnicowanym układzie topograficznym. Jest to teren pełen pól pszenicy, owocowych sadów, gajów oliwnych i dynamicznie rozprzestrzeniających się winnic. Niesamowita flora i fauna tworzą malowniczy krajobraz, a pełna gama szczepów daje nieskończone możliwości smakowe i stylistyczne tutejszych win. Region wchodzi w skład Western Cape, który stanowi jeden z sześciu południowoafrykańskich regionów winiarskich. Chłodny klimat Western Cape sprzyja uprawom najbardziej renomowanych i rozpoznawalnych globalnie odmian - sauvignon blanc, pinot noir i chardonnay. Tutejsi producenci wytwarzają wina o bardzo wyrazistym i aromatycznym charakterze. Za obniżenie temperatury i lepszą wydajność gron odpowiada wiatr Cape Doctor, napływający z południa, znad oceanów.

Wildberg jest małą farmą o powierzchni zaledwie 10 ha, znajdującą się w dolinie Franschhoek. Grona zbierane są ręcznie i naturalnie fermentowane, a następnie dojrzewają w dębowych beczkach. Stworzona przez producenta i dystrybutora z UK marka Strange Kompanjie, pod którą produkowane jest to wino, pokazuje, że niszowi producenci, stawiający na wykorzystanie mniej popularnych szczepów mogą tworzyć wyjątkowe wina, które pokazują lokalną specyfikę upraw i szczepów.

Zdjęcie butelki wina

Charakterystyka wina

Szczep

Ruby cabernet

Producent

Wildeberg

Kraj

RPA

Region

Western Cape, Swartland

Rocznik

2018

Uprawa

Konwencjonalna

Zawartość alkoholu

14.5%

Beczka

6-8 miesięcy w dużych beczkach drewnianych wielokrotnego użycia

Parowanie z jedzeniem

Idealnie pasuje do carpaccio z wołowiny, żeberek wieprzowych, jagnięciny oraz kiełbasy z kurczaka lub dziczyzny.

Alkohol
Kompleksowość
Owocowość
Kwasowość
Słodycz
Rześkość

Opis degustacyjny

Ikona oczu
Ciemno-rubinowy kolor.
Ikona nosa
Silne aromaty ciemnego owocu (śliwka, leśna jeżyna, czarna porzeczka) z dodatkiem czarnego pieprzu i ziół.
Ikona ust
Soczyste ciemne owoce, wzmocnione przez wyrazisty alkohol i lekką kwasowość z pieprzowym zakończeniem i dodatkiem czekolady.

Brzmi dobrze?

Zacznij co miesiąc otrzymywać starannie wyselekcjonowane dla Ciebie wina prosto pod Twoje drzwi.

Dots