Munia Caracter,
Hiszpania
Recenzja Sommeliera
To przepyszne wino powstało z wykorzystania gron pochodzących ze starych krzewów winorośli (30-to i 50-cio letnich). Uprawa zlokalizowana jest na brzegu rzeki Guareña, dojścia słynnej rzeki Douro. W procesie produkcji przeprowadzono fermentację malolaktyczną miąższu w stalowych tankach. Następnie wino nabierało charakteru i ogłady w drewnianych beczkach z dębu francuskiego przez 16 miesięcy. Dzięki takiemu procesowi zyskało ono kompleksowość i elegancję. W kieliszku wyczujemy pełnię aromatów ciemnych owoców (jeżyna, czarna porzeczka) wygładzone nutami czekolady i drewna. W tle ujawnia się zapach ziaren kawy, cynamonu oraz delikatna dymna nuta. W ustach wino jest pełne życia, a na finiszu wyczujemy aksamitną taninę. Idealna temperatura serwowania wina to 14-16°C.
Opis regionu i producenta
Wino pochodzi z apelacji Toro w hiszpańskiej prowincji Castilla-León. Większość winnic położonych jest na umiarkowanych wysokościach 600-700 m n.p.m. Region swoją historią produkcji wina sięga czasów I wieku p.n.e. kiedy to starożytni grecy przekazali wiedzę jak produkować jakościowe wino celtyckim plemionom. Powstają tu wina wielkiej jakości, choć klimat bywa skrajnie kontynentalny. Zimą winorośle wystawione są na niskie temperatury, a w lecie na niską wilgotność oraz bardzo wysokie nasłonecznienie. Powierzchnia upraw rolnych sięga około 62 tys. ha, z czego pod uprawy winorośli użytkuje się ok. 8 tys. ha.
Producentem wina jest Bodega Vinaguareńa - bardzo nowoczesna winiarnia powstała w roku 1999, a założona została przez pasjonatów regionu i wina. Filozofia pracy winnicy skupia się na dążeniu do doskonałości. W użyciu jest blisko 75% beczek z dębu francuskiego. Z 82 ha upraw dla winorośli przeznaczone są 22 ha. Główny szczep upraw to tinta de toro, natomiast wśród szczepów białych króluje verdejo. Wina z Bodega Vińaguareńa poszczycić się mogą swoją pełnią i doskonałą relacją jakości do ceny.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Doskonałe pite solo lub w połączeniu z cięższymi daniami kuchni jesiennej, takimi jak mięsa czy sosy grzybowe.