La Mascota Malbec,
Argentyna
Recenzja Sommeliera
Opi Saler, twórca tego wina, jest ceniony za umiejętność tworzenia win o ponad przeciętnym stosunku jakości do ceny. La Mascota Malbec jest tutaj świetnym przykładem. Jest to wino o szerokiej palecie doznań i doskonałej strukturze. Znajdziemy w nim wspaniałe, mocne aromaty dojrzałych ciemnych owoców (jeżyna i czarna porzeczka), z nutą dymu drzewnego i grafitu. Całość otoczona jest słodszymi aromatami wanilii i czekolady. Wino zdobyło uznanie renomowanych krytyków, zdobywając m.in. 89 punkty w ocenie Wine Enthusiast. Najlepiej degustować w 16-18°C.
Opis regionu i producenta
Mendoza jest to najważniejszy region winiarski spośród wszystkich w Argentynie - odpowiada za ok. 75% produkcji wina całego kraju. Region jest siedzibą ponad 1,5 tys. winnic, zlokalizowanych w trzech kluczowych okręgach. Produkcja argentyńskich win na bazie szczepu malbec historycznie wywodzi się właśnie z Mendozy - z górzystych regionów Lujan de Cuyo i Uco Valley. Gleby są tam zróżnicowane pod względem struktury, a system irygacyjny, nawadniający winnice wodą z topniejących lodowców, sięga czasów hiszpańskich konkwistadorów. Jak w większości argentyńskich regionów, uprawy zlokalizowane są często na stromych zboczach, ze względu na pozytywny wpływ chłodnych górskich nocy na rozgrzane w ciągu dnia grona.
Winnice Mascota Vineyards leżą u podnóża Andów, w pobliżu rzeki Mendoza. Okręg Cruz de Piedra jest częścią tradycyjnego „Primera Zona”, tj. obszaru winiarskiego premium. To właśnie na tym obszarze powstały prestiżowe marki argentyńskiego przemysłu winiarskiego. Winnice zajmują 100 hektarów ziemi, z czego 97 jest obsadzonych winogronami. Główne produkowane odmiany to cabernet sauvignon, malbec, cabernet franc i shiraz wśród czerwonych oraz chardonnay wśród białych. Najstarsze obsadzenia szczepem cabernet sauvignon liczą sobie ponad 41 lat. Uprawiane winorośle wystawione są na wiatr schodzący z gór i szerokie zakresy temperatur, dzięki czemu grona są bardziej skoncentrowane, a produkowane z nich wino pełniejsze i bardziej kompleksowe.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Doskonałe w towarzystwie wszelkich mięs (dziczyzna, cielęcina, steki wołowe).