Falcata Blanco,
Hiszpania
Recenzja Sommeliera
Falcata Blanco ukazuje nam niebywały kunszt wytwarzania win rzemieślniczych. Wino powstało z aromatycznych szczepów gewurztraminer (pierwszy raz pod tą nazwą pojawił się w Niemczech) i hiszpańskiego moscatel (znany również jako starożytna odmiana muscat blanc). W winie wyczujemy wyraziste aromaty egzotycznych przypraw (anyż, gałka muszkatałowa, imbir), płatków róży i cytrusów oraz owoców pestkowych (brzoskwinia, marakuja). Natomiast w ustach poczujemy niebywałą soczystość i świeżość. Kolorowy ptak na etykiecie ma pokazywać powrót do bioróżnorodności w winnicy. Wino najlepiej będzie smakowało w temperaturze 8-12°C.
Opis regionu i producenta
Walencja jest to prowincja położona w centrum słonecznego wschodniego wybrzeża Hiszpanii. Znana z pomarańczy i paelli, utrzymuje się głównie dzięki rolnictwu i turystyce. Najlepsze wina regionu powstają na obszarach położonych nieco dalej od wybrzeża, gdzie klimat z gorącego, śródziemnomorskiego, przekształca się w kontynentalny. Winnice często położone są na wysokościach 600-900 m n.p.m, aby zapewnić niższe temperatury i większe różnice dzień-noc wpływające na równomierne i długotrwałe dojrzewanie gron. Najbardziej popularnymi w regionie szczepami są bobal, monastrell, syrah, alicante bouschet (szczepy czerwone) oraz macabeo, moscatel, chardonnay, meresquera (szczepy białe).
Historia winiarni Pago Casa Gran sięga “zaledwie” 300 lat. Uprawy znajdują się na wysokości 530 m n.p.m., głównie na glebach piaszczystych zmieszanych z gliną. Całość upraw pokrywa obszar ok. 100 ha i jest prowadzona w pełni ekologicznie. Winiarze uważają siebie za rzemieślników, którzy dbają o każdy najmniejszy detal w procesie tworzenia wina, od upraw winorośli poprzez winifikację aż do etapu butelkowania wina. Dzięki temu ich wina otrzymują bardzo wysokie oceny na konkursach i festiwalach winiarskich oraz uznanie wśród konsumentów.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Sprawdzi się doskonale z kuchnią japońską lub tajską, rybami i wszelkimi sałatami.