Biscardo Oropasso,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Biscardo Oropasso jest to świetny przykład klasycznego blendu szczepów garganega i chardonnay z regionu Veneto. Wino lśni słomkowymi refleksami w złotej poświacie. W ustach doznamy soczystej świeżości i mineralności połączonej z wyważonym nutami owoców pestkowych (brzoskwinie, melon), aromatami kwiatów i akcentem migdałowym. Całość zbalansowana, o dobrej strukturze i orzeźwiającej kwasowości. Winorośl uprawiana jest w systemie Guyot, a średnia sezonowa produkcja nie przekracza 100 kwintali z hektara. Fermentacja trwa 15 dni, a następnie pozostawia się wino na osadzie drożdżowym przez około pięć miesięcy w kadziach ze stali nierdzewnej. Wino otrzymało wiele nagród i wyróżnień m.in. Mundus Vini, Decanter, Berliner Wein Trophy, Asia Wine Trophy oraz wiele innych. Zalecamy mocniejsze schłodzenie, do temperatury 9-10°C, co pozwoli pokazać mu pełen potencjał.
Opis regionu i producenta
Region Veneto (Wenecja Euganejska) jest jednym z najważniejszych na winiarskiej mapie Włoch. Rozciąga się od Wenecji na wschodzie aż po Weronę i Jezioro Garda na zachodzie. Powstają tutaj niesamowicie różnorodne wina, od prostych i lekkich po ciężkie i głębokie. Powierzchniowo obszar jest nieco mniejszy niż pozostałe najważniejsze regiony Włoch (Piemont, Toskania, Lombardia, Apulia czy Sycylia), ale wytwarza więcej wina niż którykolwiek z nich. Wciąż zyskuje popularność i uznanie, dzięki takim winom jak Valpolicella, Amarone, Prosecco czy Soave.
Rodzina Biscardo zajmuje się produkcją wina od ponad 150 lat, a obecnie biznes prowadzą bracia Maurizio i Martino. W wieku XIX, oprócz produkcji wina, rodzina zajmowała się włókiennictwem, które stanowiło serce biznesu. Przełom w rozwoju nastąpił w latach ‘30 i ‘40 ubiegłego wieku, kiedy to rodzina Biscardo zaczęła dostarczać wina do restauracji w całych Włoszech oraz do Szwajcarii, Niemiec i Anglii, zyskując rozpoznawalność i renomę na arenie międzynarodowej.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Idealnie komponuje się z rybami, risotto, owocami morza i dojrzewającymi serami.